Home Column's Column 11

Column 11

Oud of nieuw?

 

2 Januari alweer. Het is al laat als ik achter de computer kruip om een stukje te schrijven. Het nieuwe jaar is bijna twee dagen oud. De tijd gaat snel. Eigenlijk is het ook maar net hoe je het bekijkt. Ik heb vandaag in een blad gelezen dat je af en toe eens iets nieuws moet proberen. Dan beleef je alles intenser en gaat de tijd langzamer. Als je het zo bekijkt hebben wij het oude jaar goed afgesloten en zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Op een nieuwe manier hebben wij het feest van oud en nieuw gevierd.

Samen met een aantal buren hebben we een grote (hele grote) partytent gekocht, boodschappen gedaan en vuurwerk gekocht. Vrijdagmiddag zijn we al met de voorbereidingen begonnen: tussen het koffie- en bierdrinken door is de tent opgezet en zijn de tafels en stoelen op hun plek gezet. Er werd zelfs vloerbedekking op de grond gelegd. De feeststemming zat er al lekker in.

En zo stonden we vrijdagavond 31 december 2010 met zn allen gezellig in onze tent. In het midden een terrasheater om de boel warm te houden en heerlijke hapjes en drankjes om het inwendige van de mens te voeden. Onze kinderen vermaakten zich prima met de tekenspulletjes en de spelletjes die we mee hadden gesleept. Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben. Misschien zijn er nu mensen die denken: Wat nou nieuwe manier, wij doen het al jaren zo! Laat ik het dan zo stellen: Voor mij was het een origineel idee.

Naarmate de avond vorderde werden de verhalen steeds sterker en het bulderende gelach was vast in de verre omtrek te horen. Heerlijk genietend maakte ik met iedereen een babbeltje, knuffelde af en toe mijn kinderen en zag dat het (toch veel te snel) al aardig richting 24.00 uur ging. Af en toe beschouwde ik het oude jaar voor mezelf even.

Eigenlijk is het een rare gewoonte: Tot twaalf uur s nachts wachten, elkaar in de armen vliegen om daarna uitgebreid het feest van oud en nieuw te vieren. Voor sommigen de afsluiting van een vervelend jaar, voor anderen weer de afsluiting van een zeer bewogen en vrolijk jaar. Wat het ook geweest is, voor iedereen staat er nu een heel nieuw jaar voor de deur. Wat zal er in 2011 allemaal gebeuren? De tijd zal het leren.

Om middernacht werden de goede wensen over en weer uitgewisseld. Daarna wilde iedereen naar buiten waar de lucht fel gekleurd was van het schitterende vuurwerkspel. Natuurlijk hebben wij daar ook aan meegedaan. Lars heeft de eer gekregen om het vuurwerk aan te steken. Trots en met een grote grijns heeft hij zich goed van deze taak gekweten.

Tja, en dan . Tot in de kleine uurtjes hebben we doorgefeest. Gevierd dat het nieuwe jaar is begonnen. Zelfs onze kids hebben meegedaan. Vast niet opvoedkundig verantwoord, maar n maal per jaar moeten we daar niet aan denken (vind ik). Bovendien zijn wij gezegend met drie kinderen die weten wat uitslapen is.

Heerlijk!Buurtjes: Laten we zon feest aan het eind van dit jaar weer doen!

 

Iedereen een goed en gelukkig 2011 toegewenst.

 
Column