Home Column's column 10

column 10

Feestmaanden

  

De feestmaanden zijn weer in volle gang. En dan bedoel ik ook echt feestmaanden. Het begint  op 11 november: Lampionnetje lopen. Hier zijn ze al weken voor aan het knutselen geweest. Onze kids lopen door weer en wind, met hun zelfgemaakte lampion, langs verlichte huizen om maar zoveel mogelijk snoepjes op te halen. Dat de vaders en moeders koud, nat en bibberig zijn deert ze niet. Neehee …. er zal heel veel lekkers opgehaald worden.  

Dan is er even een weekje rust. Hoewel, geen rust voor mij, want de voorbereidingen voor het volgende feest zijn in volle gang. In de week erna hebben wij namelijk alle drie onze kinderen jarig. Tja, een tweeling is nu eenmaal vaak op dezelfde dag jarig, maar er dan nog één in dezelfde week jarig hebben….. dat was een beetje een verkeerde planning! Het geeft niet, ik red me er wel mee. Cadeautjes kopen, traktaties klaar maken, uitnodigingen versturen, kinderfeestjes organiseren. O ja, en wanneer mogen onze vrienden en familie komen? Ik word er zelf ‘hyper’ van.  

Na dit brute geweld hebben we ook nog het Heerlijke Avondje van Sinterklaas. Die goede, oude man is een aantal weken in ons land. Dit zorgt voor de nodige spanning in huis: “Mogen we ons schoentje zetten? Wat moet het paard van Sinterklaas eten? Waarom heeft Sinterklaas handschoenen aan? Hoe komt Zwarte Piet binnen?” Allemaal stuk voor stuk vragen die heel wat los maken in die kleine kinderhoofdjes. Slapeloze nachten zijn schering en inslag.  

Op zich heeft deze periode ook voordelen. Het is net of ze wat liever zijn, sneller luisteren en iets beter hun best doen om de troep op te ruimen. Hhhmmm… zou ik eigenlijk wat meer misbruik van moeten maken. 

Als eindelijk de goedheilig man vertrokken is, zou je verwachten dat de rust weerkeert in huize Martens. Niets is minder waar. De tijd tikt door en we zitten bijna halverwege december. Zo schiet het lekker op richting de kerstdagen. Ook van die heerlijke feestdagen! (het is maar hoe je het opvat) 

Op eerste kerstdag zijn we bij mijn familie. Sinds vorig jaar gaan we heerlijk brunchen bij een groot hotel. Een geweldig buffet hebben ze klaar staan. De kinderen hebben het er nu al over. Weer een dag om naar uit te kijken en dus weer een dag om lekker zenuwachtig voor te zijn, want alleen met de brunch zijn we er niet. Oh nee! Oma Kerstman kan het niet laten om iedereen nog een ‘kleinigheidje’ te geven. Jippie! 

Tweede kerstdag zijn we bij de familie Martens. Altijd een drukte van belang als iedereen aanwezig is.

 Last but not least hebben we oudejaarsdag en natuurlijk -avond. ’s Middags begint het al met carbidschieten. Traditiegetrouw hoort dat erbij. ’s Avonds het uitzitten. De laatste jaren gaan we niet meer weg. Ik heb een slechte ervaring om samen met de kinderen op pad te gaan tijdens oudejaarsavond (zie mijn boek ‘de Regenboog’). Dit jaar vieren we het op een hele nieuwe manier. Samen met een aantal buren gaan we de laatste avond van het jaar uitluiden. De kinderen mogen opblijven en naar het vuurwerk kijken. Als ze dan vanzelf staand in slaap vallen brengen we ze naar bed, om daarna nog tot in de kleine uurtjes door te feesten.U begrijpt: Ik zal blij zijn als het januari is en onze kinderen weer rustig kunnen slapen!  
 
Column